İçeriğe geç

Sizin de ilaçlara karşı önyargınız var mı?

Sizin de ilaçlara karşı önyargınız var mı?

Çevremdeki bireylerde psikiyatrik ilaçlara karşı yoğunca önyargı olduğuna şahit oluyorum. Bazen psikiyatriye yönlendirdiğimiz danışanlar “direkt ilaç yazıyorlar” diyerek psikiyatrik muayene olmayı istemiyorlar. Kanımca bu önyargı, ilaç yan etkilerinden daha zararlı olabilmektedir.

Boğazınızda iltihap olduğunu düşünelim. Yüksek ateş ve boğaz ağrısından yakınıyorsunuz. Bu iltihap vücudunuzu antibiyotik almadan bırakmaz, istediğiniz kadar ihlamur içebilirsiniz. Ya da kronik yüksek tansiyon hastası olan biri, tansiyon ilaçlarını almadan o tansiyon normal seviyelere inemez. Tiroid hastası olan biri her gün ilaçlarını almalıdır yoksa tsh değeri normal seyredemez.

Tıpkı bipolar bozukluğa sahip bir bireyin lityum kullanması, depresif belirtileri olan bir bireyin seretonin inhibitörü alması gerektiği gibi. Beyniniz yeteri kadar seretonin üretmezken, istediğiniz kadar mutluluk verici olduğunu düşündüğünüz uğraşlarda bulunun faydası olmayacaktır. Özellikle birey yardım arayışı içerisindeyken, yakınlarının psikiyatrik ilaç kullanımını engellemeye yönelik girişimlerde bulunmaları da çok gözlemlediğim bir durum.

Buradaki kırmızı çizgi, her boğazı ağrıyan hastanın antibiyotik kullanmaması gerektiği gibi ya da her tansiyonu yükselen kişinin kronik tansiyon hastalarının kullandığı gibi tansiyon ilacı içmediği gibi; her duygu durumu değişen bireyin, her kendini üzgün hisseden kişinin psikiyatrik ilaç almayacağı ayrımını sağlamaktadır. Bu sebeple psikiyatrik muayene gerekir, bu konuda uzman olan kişi yani psikiyatristin uygun gördüğü durumda, uygun gördüğü ilacı, yine uygun gördüğü dozda kullanmak gereklidir. Yani örneğin her major depresyona sahip bireyin ilaç kullanması gerekli görülmeyebilir. Ama gerektiği durumlarda önyargılı olmamak gereklidir. Çünkü örneğin ilaç kullanması gereken majör depresyona sahip bir danışanla biz seanslarda 5 adım atabildiysek, ilaç kullanarak seanslara devam ettiğinde 10 belki 15 adım atabileceğimizi siz de gözlemleyebilirsiniz.

Medikal tedavi ve psikoterapinin birlikte, sadece psikoterapi ve sadece medikal tedavinin iyilik hali üzerine olan etkisi araştırılmış ve ikisinin bir arada bireylere daha fazla fayda sağladığı bilimsel araştırmalar tarafından da tespit edilmiştir.

Uzman Klinik Psikolog Damla Eralan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir