Geçmiş olsun İzmir!
Deprem ve afet zamanlarında bireyler psikolojik olarak nasıl etkilenir, nasıl tepki verir, daha iyi hissedebilmek için ne yapmak işe yarayabilir?
Deprem bu coğrafyanın çok canını yakmış ve önlemler alınmadıkça da yakmaya devam eden bir afettir. Deprem gibi doğal afetlerin yaşandığı dönemlerde bireyler şok hali deneyimleyebilmektedirler. Afete maruz kalmış ya da şahit olmuş bireylerde dehşete kapılma, şok, korku, çaresizlik, acizlik, üzüntü ve çökkünlük yaygınca gözlemlenen duygulardan bazılarıdır. Ayrıca afetten kurtulmuş bazı kişilerde suçluluk duygusu da gözlenebilen bir durumdur. Sağ kalan kişiler, afette hayatını yitirmiş kişilere şahit olur ve hayatta kalmayı hak etmediklerini düşünebilir ve bu sebeple de utanç ve suçluluk hissedebilirler. Afetlerden sonra yaşantılanması beklenen başka bir süreçte yas sürecidir. Depremle hayatlar, yuvalar, yaşanmışlıklar, anılar yitirilir. Bu kayıpların ardından bireyler bir süre yas aşamalarından geçeceklerdir. (Yas süreci ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için önceki gönderilerimi ya da web sitemi ziyaret edebilirsiniz.)
Bu süreçte daha iyi hissedebilmek için afetzede bireylerin yakınları tarafından sosyal destek almaları önem taşımaktadır. Afet sürecinde yalnız olmadıklarını hissetmek bireylere birazda olsa iyi gelecektir. Afete şahit olan bireyler için de, en önemli unsur bilgi kirliliğinden kendilerini korumaları olacaktır. Afetzedelerin üzüntü ve yaslarını sağlıklı olarak yaşantılamaları da oldukça önemlidir. Bölgede ya da online olarak profesyonel psikolojik destek sağlamak için gönüllü olan ben ve benim gibi uzman arkadaşlarımla iletişime geçmekte fayda olacağına inanmaktayım. Yalnız değilsiniz.
Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı dilerim. Geçmiş olsun İzmir.
Uzm. Klnk. Psk. Damla Eralan