İçeriğe geç

Çevrenizdekileri Kontrol Edebilir Misiniz?

Çevrenizdekileri Kontrol Edebilir Misiniz?

Annem neden beni dinlemedi?’,
😑‘babam neden ogün şöyle yapmadı?’,
🤬‘eşim neden o fotografi instagrama koydu?’,
😠‘çocuğum onunla görüşemez!’…

Bu cümlelerden bazıları size de tanıdık geldi mi? Peki bu gibi durumlarda kimlerin ne yapacağını kontrol edebilir misiniz?

Çevremizdekileri kontrol edebilirmişiz gibi düşünsek ya da bunu bazen istesek de, bu sorunun cevabı ‘hayır’. Kendimizden başka kimseyi kontrol edemeyiz.

Çevremizdekilerin bazı davranışlarını yadırgayabilir, hoşlanmayabilir, rahatsız olabiliriz. Bu durumlarda yapabileceğimiz şeyler;
rahatsız olduğumuzu belirtmek ve neden rahatsız olduğumuzu açıklamak ve karşınızdakinin gerekçelerini dinleyerek anlaşılacak ortak bir noktada buluşmaya çalışmak ya da en azından buna açık olmak olabilir.

Fakat karşımızdakilerin düşünce ve davranışlarını biz kontrol edemeyiz. Sizin kontrolünüzde olan şeyler; sizin düşünce, duygu ve davranışlarınızdır. Olaylara karşı ne düşüneceğinizi, nasıl hissedeceğinizi ve ne tepki vereceğinizi siz şekillendirebilirsiniz.

İlk başta bu fikir yabancı gelebilir, ama düşünün ki, normalde sinirlendiğiniz ya da istemediğiniz durumlara yönelik bakış açınızı değiştirmek, sinirlenmemek, ya da en azindan bu sinirle ne yapacaginiz nasıl tepki göstereceğiniz sizin kontrolünüzde. Düşüncelerinizi yeniden yapılandırarak ne hissedeceğinizi de, ne tepki(davranış) göstereceğinizi de şekillendirebilirsiniz. İşte bunun ‘kontrolü’ sizin elinizde🙏🏻

Uzm. Klnk. Psk. Damla Eralan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir