İçeriğe geç

Psikoterapi Nasıl Bir Süreçtir?

Psikoterapi Nasıl Bir Süreçtir?

Psikoterapi nasıl bir süreçtir diye kendime sorduğumda aklıma gelen bir anıyı sizlerle paylaşmak istedim. Yüksek lisans eğitimim sürecinde çok kıymetli bir hocamız, dersinde bir benzetmeden bahsetmişti. Freud’un psikoterapiye yönelik bir benzetmesi. Freud’un psikoterapiyi bir ameliyata benzettiğini iletiyordu. Nasıl ki vücutta bir hastalık, bir tumor, bir kitle olduğu zamanlarda ameliyat gerekliyse ve iyi olmak için önce bir bıçakla vücudu kesmek, hatta eşelemek ve geri dikmek gerekiyorsa; ruhun iyileşmesi için de önce bazı yüzleşmeler yapılmalı, kabullenilmeli, gereken yaslar tutulmalı ve içgörü kazanılmalıydı. İyilik hali bu şekilde elde edilebilirdi. Ve bu süreçler de, ne yazık ki, en az bıçakla kesilmek kadar acı vermektedir.
 Ne yazık ki diyorum çünkü süpervizyon eğitimlerimde de gördüğüm kadarıyla bireyler psikoterapiden genelde gerçekçi sonuçlar beklememekte, sihirli bir değnek deymişcesine bir anda mutluluk beklemekte olabiliyorlar. Fakat psikoterapi seanslarının her birinin sonunda yorulmuş, üzgün ve düşünceli ayrılmak pek mümkündür. Bu sebeptendir ki ilk görüşme seansının sonunda terapi sürecinden beklentileri sorar, gerçekçi ve ulaşılabilir hedefleri beraber belirlemeyi amaçlarım.
Nasıl ki fiziksel hastalıklar bir gecede iyileşemiyorsa, bireyin ruhsal problemleri de bir seferde iyileşememektedir. Psikoterapi ile elde edilecek iyilik hali bir sürecin, kararlılığın ve gerçekçi hedefler üzerine beraber çalışmanın sonucudur. Unutmayın, yalnız değilsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Damla Eralan